Blogs

Op deze pagina geven we informatie over allerlei zaken rondom het houden van paarden. Veel voorkomende problemen, maar ook handige en praktische tips. Regelmatig zullen we ook gastblogs publiceren.

Manier van denken

Wij zijn vaak geneigd dingen buiten onszelf te zoeken. Daarmee bedoel ik we hebben hoofdpijn en we nemen een aspirine. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing, maar eigenlijk wil je lichaam je iets zeggen op het moment dat je hoofdpijn hebt. Hier kunnen we ervoor kiezen, luisteren we naar ons lichaam of proberen we de pijn te verdoven, zodat je die niet meer hoeft te voelen? Dit is een verschil van kijken en denken, je gaat naar de dokter om zaken op te lossen, of je gaat denken wat brengt mijn systeem zo uit balans, dat ik de klachten ontwikkel.

Zo is het ook bij paarden, vaak geven ze subtiele signalen waaruit blijkt dat er iets niet helemaal in de haak is. Wat gaan we dan doen?

Darmgezondheid

Natte mest, vochtwater bij de mest, diarree, dit zijn herkenbare symptomen van een verminderde darmgezondheid. De darmgezondheid is een van de eerste dingen die je op orde wilt hebben voor de algehele gezondheid van je paard. De dikke en blinde darm zijn samen het grootste deel van de vertering, dit bevat ongeveer 60% van het spijsverteringskanaal. De dikke en blinde darm zijn zo belangrijk omdat daar de vezels gefermenteerd worden. Fermentatie wil zeggen het afbreken van de celwanden van de vezels door bacteriën. Al deze bacteriën samen noemen we de darmflora. De celwanden worden uiteindelijk omgezet in vluchtige vetzuren, deze vetzuren leveren grote hoeveelheden energie voor het paard en is de belangrijkste energiebron voor het paard. Dit verklaart het belang van goed ruwvoer!

Maagproblemen bij paarden

Iedereen herkent het wel, dat zure paard tijdens het aansingelen. Het kan gewenning zijn om dit te doen, maar het kan ook een symptoom zijn van een maagproblemen In deze blog leggen we uit wat maagproblemen bij paarden kunnen zijn en wat je hieraan kunt doen. Andere symptomen zijn onder andere, knarsentanden, weinig energie hebben, zuur/nukkig gedrag vertonen of gapen. Vaak zie je een scala aan vage klachten, want een niet functionerende maag geeft ook problemen verderop in de spijsvertering.

Gastblog Heltie Horse

Bart heeft begin februari een gastblog mogen maken voor Heltie Horse. In deze blog ging hij in op de energievoorziening bij sportpaarden, hoe aan de energievoorziening te voldoen op een natuurlijke manier.

Benieuwd naar deze blog, deze lees je op de site van Askheltie.

× Hoe kan ik je helpen?
Inschrijving gelukt!

Je inschrijving voor ons e-book is gelukt! Je ontvangt het e-book elk moment in jouw mailbox.