Maagproblemen bij paarden

Iedereen kent het wel, dat zure paard tijdens het aansingelen. Het kan gewenning zijn om dit te doen, maar het kan ook een symptoom zijn van een maagprobleem. In deze blog leggen we uit wat maagproblemen bij paarden kunnen zijn en wat je hieraan kunt doen.

Andere symptomen zijn onder andere, knarsentanden, weinig energie hebben, zuur/nukkig gedrag vertonen of gapen. Vaak zie je een scala aan vage klachten, want een niet functionerende maag geeft ook problemen verderop in de spijsvertering.

Om het fenomeen maagproblemen te begrijpen moeten we terug gaan naar het leven van een paard op de prairie. Een paard vandaag de dag is namelijk niet anders dan het paard op de prairie, wat betreft de vertering. Ons huidige voedingsbeleid is echter wel behoorlijk anders dan hoe het rantsoen oorspronkelijk was, dit heeft consequenties. In de natuur at een paard heel de dag grove stengelige grassen, gecombineerd met takjes, bladeren, vruchten, fruit, wortels e.d.. De schep brok van vandaag de dag komt niet in de buurt van de natuurlijke voeding. Dit geeft problemen in de algehele spijsvertering en om te beginnen in de maag.

De maag produceert maagzuur in het onderste deel, dit is noodzakelijk voor de voorvertering van het voedsel en het doden van pathogenen. Het zuur heeft dus een essentiële functie in het paard, deze productie moeten we dus niet remmen, maar we moeten er juist voor zorgen dat deze functie optimaal benut kan worden. Dit doen we door de maag niet overmatig te belasten met onhandige producten en het paard te voorzien van een goede kwaliteit (onverpakt) ruwvoer.

Maagzweren bij je paard

Als we een maagzweer willen behandelen, zullen we eerst de oorzaak moeten vinden en deze wegnemen, om vervolgens de maagzweer proberen op te lossen. Meest voorkomende oorzaken van een maagzweer zijn grote hoeveelheden zetmeel in het rantsoen, te weinig ruwvoer, te veel uren geen ruwvoer, zware arbeid en stress.

Als al deze factoren op orde zijn, kunnen we starten met een aantal interventies om de maagzweer op te lossen.

Verdenk jij je paard van een maagzweer? Neem gerust contact op, we kunnen je helpen om je paard weer vitaal te krijgen!

× Hoe kan ik je helpen?
Inschrijving gelukt!

Je inschrijving voor ons e-book is gelukt! Je ontvangt het e-book elk moment in jouw mailbox.