Gastblog Deborah Egger: De relatie tussen het lymfesysteem en paardenvoeding.

Elke maand op onze Kwalituur Kennisavond nodigen wij een gastspreker uit. 11 oktober komt Deborah Egger ons uitleg geven over het lymfesysteem. Om haar wat beter te leren kennen en om ons alvast kennis te laten maken met het lymfesysteem, heeft ze een gastblog geschreven. Ben je erbij 11 oktober? Bestel hier je ticket.

De relatie tussen het lymfesysteem en paardenvoeding.

Het lymfesysteem is een prachtig onderdeel van het lichaam van je paard. Het is eigenlijk de opruimdienst van het paardenlichaam: het voert afvalstoffen af, en bevordert daarmee het herstel van oa blessures. Voeding en het lymfesysteem hebben in het lichaam van je paard veel met elkaar te maken. In deze blog neem ik je mee in de relatie tussen paardenvoeding en het lymfesysteem.

Keuken, lymfesysteem en paardenvoeding

Stel je voor, je wilt in je huis een nieuwe keuken plaatsen. Maar die moet op de plek komen van je huidige keuken. Dan moet de huidige keuken eerst weg, moet de plaats schoongemaakt en dan pas kan er een nieuwe keuken neergezet worden. Is de oude keuken niet netjes afgebroken dan kan het maar zo zijn dat je nieuwe keuken niet waterpas en stabiel kan staan.

De bouwvakkers die je oude keuken komen afbreken moeten weten waar ze mee bezig zijn en welke materialen ze gebruiken. Wanneer zij niet de juiste materialen hebben, kunnen ze ook de oude keuken niet volledig of helemaal netjes afbreken. De bouwvakkers die de nieuwe keuken plaatsen hebben behalve een schoon werkoppervlakte ook de juiste materialen nodig om dit netjes te kunnen doen.  Maar wat heeft die keuken nou te maken met het lymfesysteem, paarden en voeding? Dat leg ik je graag uit!

Paardenvoeding

Als we dit vertalen naar een blessure (bijvoorbeeld een peesblessure) dan moet er eerst kapot weefsel worden verwijderd en afgebroken. Hiervoor is er energie nodig en voedingsstoffen. Om een nieuw stukje pees te bouwen heeft het lichaam ook weer energie en voedingsstoffen nodig. Wanneer dit niet aanwezig is, maakt het lichaam wel nieuw weefsel aan, maar van slechtere kwaliteit. Wanneer er een kwalitatief slechter stukje pees is gemaakt, is het minder goed te belasten wat kan leiden tot het terugkomen van blessures of mindere prestaties. En waar komen die energie en voedingsstoffen vandaan? Uit de voeding die jij aan je paard geeft. Dit voorbeeld gaat over een blessure, maar preventief is gezonde paardenvoeding nog veel belangrijker!

De link tussen het lymfesysteem en de voeding van je paard

Het lymfesysteem is de opruimdienst van het lichaam; zie het als een vuilniswagen die voorbijrijdt en de oude keuken op komt halen. Het is voor herstel heel belangrijk dat oude kapotte resten worden afgevoerd. Wanneer het lymfesysteem deze resten niet mee kan nemen komt herstel in geding. Want de nieuwe keuken wordt op de oude resten gebouwd en is niet stabiel. Het lymfesysteem zorgt ook voor de aanmaak van witte bloedcellen, die de weerstand van je paard verhogen. Ook dit is zowel preventief als tijdens herstel van belang: een goede weerstand zorgt ervoor dat je paard minder snel ziek wordt en sneller herstelt als er toch een blessure optreedt. Paardenvoeding die passend is voor het paard en afgestemd op de behoefte zorgt ervoor dat er optimaal hersteld kan worden met gebruik van kwalitatief goed weefsel.

Niet passende paardenvoeding veroorzaakt nog een derde probleem; wanneer er geen afgestemde voeding is geeft dit voor het lichaam meer afvalstoffen, bijvoorbeeld in de darmen. Het lymfesysteem moet ook deze afvalstoffen opruimen. Voor een goed werkend lymfesysteem is gezonde voeding dus echt een must. In de praktijk zijn problemen vaak te herleiden naar voeding die niet past bij het paard.

Een voorbeeld waarbij het lymfesysteem en paardenvoeding samengaan

Amber is een paard met steeds terugkerende mok en dikke benen. De eigenaresse had via de dierenarts gehoord dat manuele lymfedrainage een goed resultaat kan geven. Naast behandelingen om de afvalstoffen en het overtollige vocht af te voeren heb ik ook een voedingsadvies gegeven en tips in het management. De voeding van Amber was niet passend waardoor er veel afvalstoffen vrij kwamen in het lichaam. Deze afvalstoffen veroorzaakten de mok en dikke benen. Na de manuele lymfedrainage was al vlot een mooi resultaat te zien, de dikke benen waren weg. Na 3 behandelingen was ook de mok verdwenen. En door het voedingsadvies en de managementtips zijn de mok en dikke benen ook niet meer teruggekomen.

× Hoe kan ik je helpen?
Inschrijving gelukt!

Je inschrijving voor ons e-book is gelukt! Je ontvangt het e-book elk moment in jouw mailbox.