Darmgezondheid

Natte mest, vochtwater bij de mest, diarree, dit zijn herkenbare symptomen van een verminderde darmgezondheid. De darmgezondheid is een van de eerste dingen die je op orde wilt hebben voor de algehele gezondheid van je paard. De dikke en blinde darm zijn samen het grootste deel van de vertering, dit bevat ongeveer 60% van het spijsverteringskanaal. De dikke en blinde darm zijn zo belangrijk omdat daar de vezels gefermenteerd worden. Fermentatie wil zeggen het afbreken van de celwanden van de vezels door bacteriën. Al deze bacteriën samen noemen we de darmflora. De celwanden worden uiteindelijk omgezet in vluchtige vetzuren, deze vetzuren leveren grote hoeveelheden energie voor het paard en is de belangrijkste energiebron voor het paard. Dit verklaart het belang van goed ruwvoer!

Naast de productie van vluchtige vetzuren, vindt in de dikke darm ook de productie van de B-vitamines en vitamine K plaats. Vitamine C wordt in de lever gemaakt, maar hiervoor is ook een kloppende darmflora essentieel.

Wat is een kloppende darmflora?

Deze ontstaat wanneer de darm de juiste stoffen binnenkrijgt, er moet dus een balans zijn tussen goede en slechte bacteriën in de darm, waardoor de opname van voedingsstoffen zo optimaal mogelijk is. Een juiste pH in de darmen is hierbij van essentieel belang, over een juiste pH zullen we in de volgende blog dieper in gaan. Verstoringen in de darmflora kunnen veroorzaakt worden door veel zetmeel in het rantsoen, reizen, medicatie, stress, te weinig vezels in het rantsoen, antibiotica en ontwormingsmiddelen. Een verhoogde pathogenen druk zorgt ook voor een mindere darmflora.

Naast de darmflora is ook de darmwand en darmslijmlies van essentieel belang, de darmwand is opgebouwd uit darmvlokken die aan elkaar verbonden zijn door middel van ‘tight junctions’, deze moeten goed aan elkaar gekoppeld zijn, anders ontstaat er een hyperpermeabele darm. Dit zorgt ervoor dat ongewenste moleculen de darmwand kunnen passeren, wat uiteindelijk kan leiden tot onder andere auto-immuunziektes. Het darmslijmvlies beschermt de darmwand in eerste instantie, wanneer het darmslijmvlies geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door gehakselde producten, zullen er uiteindelijk ook problemen aan de darmwand te zien zijn. De eerste lijnsafweer wordt hierdoor ook beperkt. Op de afweer zullen we in een later blog terug komen.

Het oplossen van darmproblemen is vaak complex en er zal in het geheel naar een paard gekeken moeten worden, om alle symptomen aan elkaar te koppelen en de juiste interventies toe te passen.

Heeft je paard immuungerelateerde problemen of mest die niet altijd optimaal is, ga dan eens kijken naar de darmen. De eerste interventies die dan altijd toepasbaar zijn is het voeren van voldoende onverpakt ruwvoer van goede kwaliteit en het beperken van krachtvoer. Wil je weten wat je nog meer kunt doen, neem dan gerust contact op.

× Hoe kan ik je helpen?
Inschrijving gelukt!

Je inschrijving voor ons e-book is gelukt! Je ontvangt het e-book elk moment in jouw mailbox.