Help, ik heb geen invloed op het ruwvoer van mijn paard!

Een paard is van nature een ruwvoer eter, hij is volledig ingesteld op het benutten van de fermentatie in de eindvertering (dikke en blinde darm). Hier vindt de fermentatie van de ruwe celstof plaats, waarbij er vluchtige vetzuren gevormd worden. Dit is de belangrijkste energiebron voor je paard.

Onze voorkeur gaat praktisch altijd uit naar het voeren van onverpakt hooi, dit komt het dichtste bij de natuurlijke behoefte van het paard. Andere redenen, die we hebben voor deze keuze, zullen we binnenkort in een blog toelichten.

Maar nu zijn er veel situaties waarin de kwaliteit en soms ook de kwantiteit van het ruwvoer, niet door jou zelf bepaald kan worden. Mogelijke problemen zijn, dat je moeite hebt om het juiste hooi te vinden of dat je paard op een pensionstal staat, waar de pensionhouder het ruwvoer regelt. Ook kun je dan wel eens niet tevreden zijn over de hoeveelheid ruwvoer die je paard krijgt. In deze blog geven we je praktische tips, hoe je dit zo goed mogelijk op kunt lossen.

Bied extra ruwvoer aan!

Er zijn voortaan verschillende ruwvoervervangers op de markt. Deze zijn prima om aan te vullen op het moment dat je paard te weinig ruwvoer krijgt of wanneer de kwaliteit heel wisselend is. Nu zul je denken, maar deze producten zitten toch ook in plastic? Klopt, alleen zijn de grondstoffen eerst onverpakt opgeslagen, waardoor het aerobe proces plaats heeft kunnen vinden. Dit zal dus niet nog eens gaan fermenteren in de nieuwe verpakking.
Handige producten om hiervoor te gebruiken zijn:
Fytalgras Primus: Handige ruwvoermix, bestaande uit hooi, luzerne, gerstestro, olijfolie, lijnzaadolie en keltisch zeezout. Ideaal als je een te arm ruwvoer hebt of als je wat meer variatie aan het ruwvoer wilt toevoegen.
Agrobs Pre Alpin Aspero: Mix van 60 verschillende soorten grassen en kruiden. Mooi product om je ruwvoer mee aan te vullen.
Agrobs Leichtgenuss: Bevat weidegrassen en kruiden, Grünhafer, stro, hibiscusbloesems, struikroos bloemblaadjes, korenbloembloesems en goudsbloesemblaadjes. Mooi bezigheidsvoer, daarnaast zorgt het voor de nodige variatie.
Agrobs Grünhafer: Groene haver, dat heel arm is. Ideaal dus als je paard te dik is, zo kun je toch meer ruwvoer geven en zal hij er niet nog dikker van worden.

Wat nu als mijn paard verpakt hooi krijgt?

Als je paard verpakt hooi krijgt heb je een aantal negatieve effecten. Als je dit wilt compenseren dan kun je een aantal dingen doen.

  • Maak een snackwandeling. Verse groene producten hebben een ontzurende werking.
  • Voer silicium bij, dit kan je paard ondersteunen wat betreft de verzuring.
  • Voer regelmatig een 2 weken durende brandnetelkuur. De brandnetel is rijk aan mineralen en dit zorgt ook voor een verbetering in de pH.
  • Mocht je paard last krijgen van de maag, onder andere door het verpakte hooi, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een maagbeschermer bij te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de Equine America Uls Gard.

 

Met deze tips kun je de situatie al een eind verbeteren! Een tip van ons uit: Probeer niet alles tegelijk, doe het stap voor stap, zodat je kunt zien wat het daadwerkelijk doet.

 

Silicium en Vloeibare brandnetel staan niet op onze site, maar zijn wel bij ons te bestellen. Stuur een berichtje voor de mogelijkhed

× Hoe kan ik je helpen?
Inschrijving gelukt!

Je inschrijving voor ons e-book is gelukt! Je ontvangt het e-book elk moment in jouw mailbox.